Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Problematika atopického ekzému v kontextu výživy
HAVLOVÁ, Ivona
Téma bakalářské práce je "Problematika atopického ekzému v kontextu výživy". Hlavním projevem atopického ekzému je výsev ekzematických ložisek na místech vlhké zapářky (podkolení jamky, loketní jamky, genitálie). Zdraví kůže ovlivňují různé faktory, jako počasí, materiál oblečení nebo výživa. Sběr dat byl uskutečněn kvalitativní metodou. Informanty jsme získávali pomocí metody sněhová koule. Získali jsme 9 informantů, se kterými byl proveden rozhovor. Každý z informantů nám poskytl týdenní jídelníček. Cílem práce bylo zmapovat problematiku atopického ekzému v kontextu výživy. V praktické části práce jsme se snažili zjistit, jaké potraviny jsou pro informanty nejvíce problematické. Výsledkem je, že mezi nejvíce problematické potraviny patří: citrusy, sladkosti a jiné vysoce průmyslově zpracované potraviny a hlavně alkohol. Informanti uváděli, že největší problém z alkoholických nápojů jim způsobuje víno. Několik informantů uvedlo jako problematické ořechy, sóju či mléčné výrobky. Roční období, dle výzkumu, mají vliv na výskyt a zhoršení atopického ekzému. Velmi problematická je zima a na druhém místě léto. Spojitost mezi výskytem atopického ekzému a počasím nebyla zatím dokonale prostudována, proto nelze tuto skutečnost potvrdit. Analýza jídelníčků proběhla zapsáním jídelníčků do aplikace Nutriservis. Výsledky jsou uspořádány do excelové tabulky, kde najdeme zastoupení energie a jednotlivé makroživiny denních chodů. Z analýzy vyplývá, že velká část informantů konzumuje k snídani pečivo se šunkou či sýrem nebo obilninové kaše. Svačiny jsou podobné snídaním v menším množství. Obědy a večeře se u informantů často skládají z domácích jídel, kdy jsou základem kvalitní polysacharidy (rýže, těstoviny, brambory) a maso (nejčastěji kuřecí), společně se zeleninou. Výsledkem analýzy je často nerovnoměrný příjem energie v průběhu týdne, nejčastěji kvůli konzumu alkoholu. Většina informantů konzumuje dostatek zeleniny a ovoce.
Analýza vztahu mezi onemocněním paznehtů a mléčnou užitkovostí dojnic českého strakatého skotu ve vybraném chovu
BUREŠOVÁ, Michaela
Náplní této diplomové práce byla analýza onemocnění končetin u dojnic ve vztahu k mléčné užitkovosti, zjištění příčin vzniku onemocnění a možnosti jejich léčby. Ve sledovaném chovu bylo vyhodnoceno celkem 167 dojnic českého strakatého skotu s akutním onemocněním paznehtů. Analýza v podniku trvala od ledna do září 2020 a v rámci osmi léčebných cyklů proběhlo ošetření paznehtů kulhajících krav. Sledovanými parametry mléčné užitkovosti byla dojivost (kg mléka), obsah bílkovin (%), tuku (%) a somatických buněk. Se zvyšující se kulhavostí dojnic došlo ke snížení dojivosti a to až o 5 kg mléka na dojnici a den. Nejčastějším onemocněním paznehtů byl stěnový vřed (47 %). Druhým one-mocněním v pořadí byla dermatitida (30 %). Ostatní onemocnění tvořila nekrobaci-lóza, laminitida, rozštěp a mechanická poškození končetin dojnic. Postiženy byly nejvíce zadní končetiny (82 %). Důsledkem onemocnění paznehtů bylo z chovu vyřazeno 1 % dojnic.
Kontaktní alergická onemocnění sester a jejich vliv na ošetřovatelskou péči
ŠIMONOVÁ, Kateřina
Práce se zabývá tématem kontaktních alergických onemocnění sester a jejich vliv na ošetřovatelskou péči. Objasňuje situaci na oddělení JIP a RES z hlediska výskytu podrážděné pokožky a alergických reakcí u sester, jaké rukavice mají k dispozici, jejich názor na přístup managementu. Zabývá se otázkou hygienické péče o ruce v pracovním procesu, znalostí pravidel bariérové péče a jak kontaktní onemocnění ovlivňuje profesní kariéru sester.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.